←     Till sajten

Ben I – Vad är matavfall?

Ben I är det ”enklaste” benet. Innehållet kretsar kring hur matavfall ska sorteras och hur man kan minska mängden matavfall bland annat genom att förvara maten på rätt sätt.

Informationen baseras till stor del på Livsmedelsverket rapporter och på intervjuer med olika medarbetare på Livsmedelsverket, i synnerhet mikrobiologen Christina Lantz men även nutritionisten Veronica Öhrvik. Hur mat ska förvaras behandlas ingående i Livsmedelverkets rapport 20/2011 Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverket säger till och med att möglig mat kan användas, som hårdost, om man skär bort den bit som möglat. Viktigt att notera här är att en viss sorts mögel producerar toxiner och att dessa kan spridas via vätska, därför bör man slänga saftiga päron och filmjölk som möglat.
I ben I finns tre uppdrag. Frågeställningarna är: Hur påverkar fukt matavfallet? Hur avdunstar vatten och fukt? Slängde man mer mat förr? 

Informationen om hur man sorterar rätt baseras på VA SYDs process, men principen är densamma på de flesta anläggningarna i Sverige där matavfallet sorteras för biogasproduktion. Det kan skilja något i vad som inte får läggas bland matavfallet och påsen är inte brun på alla ställen.


Mer fakta ben I – förvaring mat

Här är hela listan från Livsmedelsverket på hur frukt och grönsaker ska förvaras, från rapporten Förvara maten rätt så håller den längre:

0-4°C
Kött, mjölkprodukter och fisk ska stå kallt. Fisk är känsligast och ska ätas så fort som möjligt. Aprikos, mogen avokado, broccoli, kål, blomkål och brysselkål, björnbär och hallon, dill, persilja och andra färska örter, groddar, jordgubbar, jordärtskocka, kiwi, körsbär, lök, vitlök och purjolök, majs, morötter, nektariner, persika och plommon, rödbetor och palsternacka, rädisor, sallad, selleri, sparris, spenat, svamp, päron, vindruvor, äpplen och ärtor håller också bättre om de förvaras kallt.  

4-10°C
Apelsin, omogen avokado, bönor, granatäpple, lime, mango, paprika, passionsfrukt, potatis, squash och zucchini är ganska känsliga för kyla och bör inte förvaras för kallt.

10-14°C
Känsligast av frukt och grönsaker är ananas, aubergine, banan, basilika, citron, grapefrukt, gurka, ingefära, melon, pumpa, sötpotatis och tomat. De bör egentligen förvaras i ett svalt skafferi eller åtminstone där det är varmast i kylen. Det brukar vara längst ner, i de små plastlådorna.  

Eftersom luften i kylskåp är rätt torr torkar grönsaker och frukt ut snabbare om de ligger på de öppna hyllorna och ska därför läggas i kylens grönsakslåda, gärna i påse eller annan förpackning.

Mörkt och ljust
Det viktigaste vid förvaring av potatis är att den förvaras mörkt. Om potatisen utsätts för ljus eller hanteras ovarsamt blir den stressad och börjar tillverka ett gift. Den blir grön och oätlig. Giftet finns främst i de delar av potatisplantan som inte äts, i blommor och blad men även i groddar på potatisen, i skalet och precis under skalet. Även andra rotfrukter mår bra av att förvaras i mörker.