←     Till sajten

Ben III – Vi kan påverka mycket själva

Ben III intar ett vidare perspektiv. Att göra biogas av matavfall är väldigt bra men minskat matsvinn är ännu bättre. Detta tydliggörs bland annat genom att visa hur mycket resurser som krävs för att producera ett ägg.

I detta sammanhang rekommenderas Naturskyddsföreningens skola om energi. Ben III fokuserar nämligen mycket på energi och energiförbrukning samt dess miljökonsekvenser, men här blickas även bakåt; Hur hanterade man matavfall förr? Slängde man lika mycket mat för hundra år sedan?

Begrepp som nämns här och kan utvecklas är: fossila bränslen, organisk, växthuseffekten, växthusgaser, koldioxid, närproducerad mat, avfallshantering, industrisamhälle.

I ben III finns två uppdrag. I det första får eleverna i uppgift att intervjua en äldre person om hur matavfall och annat avfall hanterades förr. I det andra uppdraget ska eleverna bygga framtidens fordon.

Att köra bil på biogas är inget nytt. På nätet finns en film om Harold Bates som i många år kört en biogasbil. Han har byggt bilen själv och använder grisgödsel för att tillverka biogas. Filmen kan fungera som inspiration när eleverna ska bygga en egen bil: https://www.nfb.ca/film/bates_car_sweet_as_a_nut. Filmen är på engelska.